Úvodní informace k předmětu Právo.

Správná“ učebnice, která představuje základy práva, je každoročně aktualizována o příslušné novely zákonných předpisů a obsahuje tyto kapitoly :

  • základy práva,
  • ústavní právo,
  • rodinné právo,
  • občanské právo hmotné a procesní,
  • pracovní právo,
  • korporační a živnostenské právo,
  • správní právo hmotné a procesní,
  • trestní právo hmotné a procesní,
  • finanční právo a právo EU.

 

Učit se ze starší učebnice práva jak jeden či max. dva roky nemá smysl, neboť při stovkách novel zákonů ročně by se studenti učili často něco, co již dávno neplatí a pedagogové by složitě stovky změn museli dohledávat kupř. na internetu.


 

 

Občanský a společenskovědní základ - PRÁVO, 2.vyd. - Učebnice

 

Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D.; Ing. Jana Bellová, Ph.D.; Mgr. Jakub Haluza

 

 

 

Katalog požadavků ke státní maturitní zkoušce: Člověk a právo .

Titul z edice Občanského a společenskovědního základu se zaměřením na právo.

Výuka pokrývá tato témata:

1. Právo a jeho historický vývoj (vznik a prameny práva; definování pojmu "zákon" a "právo"; přehled historického vývoje práva; právní systémy)

2. Právní normy (struktura, druhy a klasifikace právních norem; právní vztahy, skutečnosti a úkony; demokratický a právní stát)

3. Ústavní právo (Ústava ČR; moc zákonodárná, výkonná a soudní; působnost Nejvyššího kontrolního úřadu a České národní banky; územní samospráva)

4. Občanské právo (subjekty občanského práva; občanskoprávní vztahy; smluvní vztahy v občanské právu, odpovědnost za škodu; dědické právo; funkce notářství)

5. Rodinné právo (rodina; manželství; formy sňatku a registrované partnerství; vztahy mezi rodiči a dětmi; náhradní rodinná péče)

6. Pracovní právo (vymezení pojmu, vznik a zánik pracovního poměru, převedení na jinou práci; zaměstnávání žen a mladistvých a osob se zdravotním postižením; mzda; dovolená)

7. Obchodní právo (právní normy upravující podnikání; obchodní rejstřík; obecná charakteristika obchodních společností; typy obchodních společností; obchodní závazkové vztahy)

8. Živnostenské právo (právní podmínky pro podnikání fyzických osob; druhy živností; živnostenský rejstřík)

9. Trestní právo (vymezení pojmů a dělení trestního práva; trestní právo hmotné; trestní sankce; trestní právo procesní - trestní řízení)

10. Lidská práva a svobody (práva a svobody člověka; ochrana lidských práv; veřejný ochránce práv - ombudsman; instituce zabývající se sledováním a ochranou lidských práv)

11. Moje právní povědomí - závěrečná kapitola zaměřená na poukázání na časté problémy a situace, do kterých se může člověk dostat a ve kterých by se měl orientovat. Pasáže této kapitoly slouží jednak k zamyšlení se nad možnými situacemi; vyučující může nad jednotlivými uvedenými případy dále diskutovat se studenty.

Na témata učebnice navazuje praktická cvičebnice.

__________________________________________________________

Publikace je celobarevná, učivo témat doplněno množstvím infografiky, schématy, zajímavostmi, souvislostmi a poznatky z historie práva. Špičková kvalita tisku, grafické zpracování a úprava.

Témata učebnice obsahují výukové cíle a cílové dovednosti studenta po prostudování statí. Na závěr tématu je zařazeno shrnutí pojmů a náměty pro samostatnou činnost a opakování.

Učebnice plně odpovídá katalogu požadavků ke státní maturitě a osnovám tématu Právo ze vzdělávacího programu RVP - Občanský a společenskovědní základ.

KONZULTAČNÍ HODINY

Od 15. září 2022

vždy v pondělí a úterý 

od 14.30 do 15.30

Platí do konce školního roku. 

Během průběhu distanční výuky jsou konzultace  

ve stejnou dobu jako při výuce prezenční.

JEŠTĚ BUDE DOPLNĚNO.

Pokud víte, že chcete přezkoušet, studijní průkazy, žákovské si  berte sebou.

  • Žádosti o přezkoušení, odevzdání referátů nebo doplňující testy mi oznamujte nejlépe tři dny předem. 
  • Pro dotazy na klasifikaci využívejte konzultačních hodin, nikoli dobu přestávky nebo během vyučování. 
  • V době distanční výuky lze domluvit společný čas formou žádosti přes SMS. Nezapomeňte se do sms podepsat a hned na zač. zprávy uvést vaši třídu pod zprávu.  
  • Další forma komunikace je chat aplikace: ______________.