PROJEV, PROSLOV

PROJEV, PROSLOV

 

Novoroční televizní přípitek Marka Ebena

Dobrý večer, milí televizní diváci. Jak vidíte, na řečníka jsem trochu zadýchaný, ale to je v pořádku, nepřicházím k vám jako řečník, ale spíš jako listonoš. A mám pro vás dvě čerstvé zprávy, jednu dobrou a jednu špatnou, kterou chcete dřív?

Asi tu špatnou. Tak tedy, milí televizní diváci, rok 1995 je v tahu. Před několika okamžiky se s rachotem zřítil do propasti času a už se nevrátí. Je to špatná zpráva pro Miss 1995 – už je loňskou Miss, pro majitele nových vozů – máte ojetý vůz z minulého roku, pro ty, kteří mají roční tramvajenky – už dvě minuty neplatí. Naše úspěchy jsou loňskými úspěchy a na naše zásluhy usedl první popílek zapomnění. Pokud jsme prokázali nějaké kvality, budeme je muset potvrdit, a pokud se nám podařilo posunout si svou osobní laťku někam výš, budeme se ještě víc trápit při jejich přelézání.

A teď ta dobrá zpráva. Milí televizní diváci, rok 1995 je v tahu, a s ním se do propasti času zřítily i všechny naše loňské trable a neúspěchy. Našim trapasům už se kolegové tak nesmějí, na naše selhání se zvolna zapomíná a katastrofální čtyřky na maturitních vysvědčeních se začínají měnit ve zdroj zábavy abiturientských večírků. Dobrá zpráva pro ty z vás, pro které byl rok 1995 rokem splácení dluhů, vojny, odloučení nebo nemoci – napište si k němu LONI. A vy, kteří jste v uplynulém roce prožili zklamání, rozchody nebo ztratili někoho, kdo byl vašemu srdci blízký, vězte, že čas už k vám spěchá s hojivou náplastí, na které je číslo 1996.

[...] Tady za mnou stála jedna z největších figurálních plastik v Evropě a jediné, co z ní zbylo, byl sklad brambor v jejím podstavci. Milí přátelé, asi to není moc sváteční, ale já připíjím na ty brambory. Připíjím na živé brambory v podstavcích mrtvých soch a připíjím na všechny živé lidi, kteří nejsou z kamene, ale ve kterých něco klíčí. A připíjím na moudré kyvadlo času, které dělá z našich úspěchů i nezdarů minulost a které vám právě nabízí čistý, nepopsaný rok 1996. Přeji vám upřímně, aby byl radostný a úspěšný!

 

Projev

  • veřejná řeč pronesená při nějaké mimořádné příležitosti (výročí, jubileum, vyznamenání, smuteční řeč, politický projev)

     

Proslov

- kratší veřejná řeč na méně závažné téma

- oba útvary jsou veřejně přednesenou hodnotící úvahou

- hodnocení není tak podrobné, jako u přednášky

- hodnotí se důležitost události, díla těch autorů, o kterých je řeč

hlavním úkolem je působit na city posluchačů, přimět je k obdivu, uznání a porozumění

 

Kompozice

- je podobná u všech řečnických projevů

- zaměřit se na volbu vhodných výrazových prostředky - vyloučit otřelé obraty

- využití metafor (nalezněte v textu) – přiblížení uměleckému stylu

- využití hovorových prostředků (je v tahu, trable, tramvajenka, trapasy)

 

KONZULTAČNÍ HODINY

Od 15. září 2022

vždy v pondělí a úterý 

od 14.30 do 15.30

Platí do konce školního roku. 

Během průběhu distanční výuky jsou konzultace  

ve stejnou dobu jako při výuce prezenční.

JEŠTĚ BUDE DOPLNĚNO.

Pokud víte, že chcete přezkoušet, studijní průkazy, žákovské si  berte sebou.

  • Žádosti o přezkoušení, odevzdání referátů nebo doplňující testy mi oznamujte nejlépe tři dny předem. 
  • Pro dotazy na klasifikaci využívejte konzultačních hodin, nikoli dobu přestávky nebo během vyučování. 
  • V době distanční výuky lze domluvit společný čas formou žádosti přes SMS. Nezapomeňte se do sms podepsat a hned na zač. zprávy uvést vaši třídu pod zprávu.  
  • Další forma komunikace je chat aplikace: ______________.